6 gode råd, når I skal i gang med at anlægge jeres nye have

At indrette en ny have er en fantastisk mulighed for at skabe et uderum, der passer familiens behov og skaber rum til aktiviteter året rundt. Lad os kaste alle mulighederne op og se, hvor vi lander. For alt efter familiens behov, tid og interesser kan vi tænke i naturhave, prydhave, legeplads til børnene, bålplads, urtehave, gangstier, små oaser af smukke blomster, springvand, forskellige terrasser, udekøkken osv.

En ting, du kan starte med, er at dele din have op i rum og zoner for de forskellige aktiviteter. Det gælder også mht. beplantning, gangstier, græs og bede. Tæt på huset er det oplagt at placere de smukke bede, krukker og blomster. Det er nok også her, at de blomster og bede, som kræver mest pleje, bør placeres. Så kan man tænke i græsplæne og naturhave bagerst i haven. Her kan man tænke i den ”nemme have” uden for mange indlagte øer og kroge, som er besværlige at komme til at slå med plæneklipperen, og hvor der er mange græskanter, der skal holdes. Alle haver kræver pleje, så man skal gøre op med sig selv, hvor meget tid man vi afsætte til sit uderum. Man kan jo vælge at så græs i hele haven, men det er måske nok lidt for kedeligt at se på, og det kræver også tid til den ugentlige tur med græsslåmaskinen.

 

  1. En god ide er at starte med at udarbejde en haveplan. Er du god til at tænke kreativt, og har du masser af ideer, kan du sikkert selv kaste dig ud i dette spændende projekt, men du kan også få professionel hjælp af en havearkitekt, som tænker i sammenhængskraft og flere rum og zoner på samme tid. 


  2. Brug vægge og espaliers til dekoration og opbevaring. Husfacader kan nemt fremstå bare i udgangspunktet. Måske indbyder jeres indretning til noget spændende planteliv, der kunne vokse op ad et espalier bygget i komposit, i hængekrukker, eller byg dine egne komposithylder til dine plantede krukker.


  3. Glem ikke himlen. Skab et rum i rummet, og ikke mindst noget skygge med
    f.eks. et sejl eller ved delvist at overdække en del af din terrasse med en pergola, f.eks. bygget i komposittræ. Det kan være et ”grønt tag” med nogle klatreplanter, der giver en lækker perforeret effekt til dit overdækkede spot. Om aftenen kan lyskæder være med til at skabe den samme hyggelige stemning.


  4. Sydlandsk eller nordisk stil. Hvad end det er det ene eller andet, kan du vælge dine planter efter stilen. Skal det være palmer, kaktusser, oliventræer eller forskellige græsser, bregner og husløg. Uanset, så sæt mange krukker sammen, og brug også dem som afgrænsning af zoner eller langs terrassens ramme, og husk at få nogle planter, der har noget højde, til at skabe netop disse afgrænsninger. Krukker af keramik fås i mange farver, og patineres smukt. Skal de stå ude hele året, husk da at købe frostfrie krukker.


  5. Spiselige planter. Plant krydderurter, chiliplanter, salat, jordbær, frugtbuske på terrassen enten i højbede lavet af komposittræ eller i krukker. Det er svært tilfredsstillende at få noget til at vokse fra jord til bord og et fint lille supplement til husholdningen. Evt. kan du overveje at placere dine spiselige planter i forlængelse af et udekøkken, og bruge dem aktivt i din madlavning.


  6. Forlæng sommeraftenerne. Overvej at finde en god placering til et bålfad eller en grill, så du kan nyde varmen herfra på de køligere aftener. Husk den røde tråd. Hvad end det er gennemgående farver, mønstre eller materialer, så glem ikke sammenhængen og formålet med terrassen. For mange kontraster i farve– og materialevalg kan give mere uro end ro. Og lad os være ærlige, terrassen skal helst være vores haves fredfyldte fristed. 


højbed af komposit når du skal anlægge ny have



De fleste har nok oplevet de skønne stunder, hvor man har nydt dagens første kop kaffe på solbænken eller en dejlig grillmiddag på terrassen. Derfor er det jo et krav, at man placerer spisepladser og terrasser, men I bør også overveje, hvor I skal slappe af. Har I plads til det, så indret et hyggehjørne, hvor I kan tage en eftermiddagslur eller sidde og nyde fuglenes fløjten. Du kan understrege dine zoneinddelinger med højbede, f.eks. bygget af teak- eller komposittræ på hjul, eller måske ved brug af brædder og fliser for at visualisere din zoneinddeling endnu tydeligere. Har du ikke mulighed for at lave flere opholds zoner, køb da nogle lette havemøbler, så du nemt kan flytte dem rundt på terrassen, som solen flytter sig i løbet af dagen.


Det danske vejr og de fire årstider stiller store krav til f.eks træ og andre materialer. Her anbefaler Jonas Dahl fra Kompositterrasse.dk, at man med fordel kan benytte komposittræ, da det er et materiale med flere fordele. For det første er terrassebrædder af komposit stort set vedligeholdelsesfrie, da man undgår at skulle male, slibe eller give brædderne olie. De skal dog rengøres 1-2 gange om året for at holde støv, snavs og alger væk. 
Derudover er de nemme at arbejde med og en god løsning, når der skal anlægges havebede, terrasse, hegn eller lignende for første gang.

Her kan du kan besøge Kompositterrasse.dk og læse mere.