Vælg grund med omhu

Der er god grund til at tænke sig om, inden man skriver under på en byggegrund. Først og fremmest handler det naturligvis om at pejle sig ind på et område, der matcher behov og ønsker. Men ligeså vigtigt er det at tjekke afgifter og jordbund, inden man forelsker sig i en specifik grund. Begge kan nemlig byde på kedelige økonomiske overraskelser.

Hvor vil i bo?

Måske ved I allerede, hvor drømmehuset skal stå, og venter kun på, at en ledig byggegrund skal dukke op i området. Det kan også være, I er åbne over for alternativer. Uanset hvad er det vigtigt, at beliggenheden matcher jeres behov. Tænk over afstanden til skole, daginstitution, indkøbsmuligheder og offentlig transport. Det kan også være, det er væsentligt for jer at bo relativt tæt på motorvejen i forhold til jobbet.

Hvem udbyder grunde i området?

Når I har kredset jer ind på et område, er næste skridt at finde ud af, hvem der udbyder grunde til salg. Ofte er det kommunen, og I skal i så fald henvende jer til Borgmesterkontoret. I kan også kontakte en ejendomsmægler eller et byggefirma i området for at få hjælp til at finde en egnet grund. Mange byggefirmaer tilbyder også projektsalg, hvor arkitekturen er bestemt på forhånd, men hvor I har mulighed for at præge materialevalget indenfor.

Hvilken grund skal i vælge?

Desværre er det kun sjældent muligt at vælge og vrage mellem grunde i udstykkede arealer. Ofte foregår fordelingen ved lodtrækning eller i budrunder. Men heldet kan være på jeres side, og det er godt at have gjort sig nogle overvejelser, inden I går efter en bestemt grund. Som hovedregel må kun ¼ af grunden bebygges, så størrelsen skal være rigtig i forhold til det hus, I ønsker at bygge. Drømmer I om en kuperet grund, skal I regne med ekstraudgifter til planering eller måske endda et specialtegnet hus. Og hjørnegrunde giver mere udsyn, men også flere meter hæk, der skal holdes.

Hvad koster grunden?

Prisen for en grund er ikke altid lige gennemskuelig. Vær opmærksom på, om den pris, I får opgivet, er inklusive alle tilslutningsafgifter (el, vand, varme og kloak) og stikledninger. Ekstra 120.000 afgiftskroner oven i købsprisen er og bliver en kedelig overraskelse for de fleste. Husk omkostninger til skrivning af skøde og registreringsafgift til staten – typisk 6-8.000 kr., der som regel deles af køber og sælger.

Og hvad med jordbunden?

Et hus kræver et bæredygtigt fundament. Få derfor foretaget en jordbundsanalyse, hvor huset skal ligge. Som køber har du 21 dage til at få undersøgt jordbunden. Du har inden for denne tidsfrist ret til at lade handlen gå tilbage, hvis det viser sig, at forholdene betyder væsentlige ekstraudgifter for byggeriet. Sælger kan også vælge at dække den ekstra omkostning

Inspiration

Byggeprocessen fra start til slut

Læs mere

Intelligent nybyg

Læs mere

6 gode råd, når I skal i gang med at anlægge jeres nye have

Læs mere

Tag banken med på råd

Læs mere

Find vej

Centralt placeret i Jylland – i 2024 nærmere bestemt på Hvedebakken 103-115 i Hammel – byder vi jer indenfor i 7 drømmehuse.

Horsens

< 50 km

Århus

< 30 km

Skanderborg

< 30 km

Samarbejdspartnere