Havearkitektens tips for begyndere

Når drømmehuset er bygget, og turen kommer til haven, der skal anlægges, kan det være svært at vide, hvor man skal starte. Havearkitekt Hanne Lynge Jacobsen fra Havearkitektgruppen giver her tips og idéer til, hvordan man griber det an, og hvilke faldgruber man helst skal undgå.

Skal haven være et sted, hvor man dyrker præmieroser og økologiske gulerødder? Eller skal det være der, hvor man opholder sig uden at få alt for meget jord under neglene? Det er nogle af de overvejelser, man skal gøre sig, inden man går i gang med at anlægge den drømmehave, der skal matche det nybyggede drømmehus. Og ifølge havearkitekt Hanne Lynge Jacobsen fra Havearkitektgruppen er der god grund til at gøre sit forarbejde grundigt:

– Det er i haven, man kan stresse af oven på en lang arbejdsdag. Forudsætningen er, at man har nogle velfungerende rammer, man kan lide at opholde sig i. Inden for de rammer kan havens indhold skifte alt efter tid og interesser. Her giver hun tips til, hvordan man kommer i gang med at anlægge en have i forbindelse med et nybygget hus.

Form og funktion

– Inden man går i gang med anlægge sin have, er det vigtigt at sørge for, at jorden er løs i dybden. Underjorden kan være kørt så hård af tunge byggemaskiner, at det forhindrer vand i at trænge væk og planterødderne i at udvikle sig. Resultatet kan være, at man ikke kan få noget til at gro i sin have. Samtidig med at man får jorden løsnet, kan terrænet reguleres. Hvis man for eksempel har behov for skråninger eller trapper, skal man sørge for, at der er et let fald væk fra huset, så regnvandet ledes væk fra husets sokkel. Alt det bør tænkes ind fra starten og kan forhindre mange usmarte løsninger, som kan være vanskelige at ændre, når haven først er anlagt.

Beplantning eller belægning

– Det er vigtigt, at man gør op med sig selv, hvor meget tid man vil bruge på havearbejde. For nogle kan det virke uoverskueligt at skulle tage stilling til, hvordan haven skal være, når al energi er gået med at indrette huset. Her kan en mulighed være at tilså haven med græs, indtil man har tid og overskud til at arbejde videre med den. Man kan også vælge belægninger som fliser og knust granit, der giver en hurtig effekt og kan se rigtig flot ud. Store områder kan dog nemt virke goldt, og så tror mange fejlagtigt, at det er vedligeholdelsesfrit.

En god idé er at benytte tænkepausen til at overveje ønsker og muligheder. Man kan for eksempel lave en plan over havens indretning. Det giver overblik over, hvor man skal ende og begynde. Og med planen i hånden kan man ret hurtigt få sat sit præg på den nye have. Hvis man hurtigt ønsker at dække for indkig, kan man købe nogle store træer eller hækplanter. Men det er en dyr løsning, og ofte vokser de store planter ikke så hurtigt til som mindre planter. Nøgleordet er tålmodighed, når man har med en have at gøre. Og det kan tage flere år, inden træer har vokset sig store nok til, at naboen ikke kan følge med i, hvad man laver. Sådan er vilkårene.

Rum

– Det kan være en god idé at opdele haven i rum. Ét sted kan man for eksempel have friske krydderurter. Et andet sted en rosenhave og et tredje sted en lille gårdhave med blomster i alverdens farver. Det kræver ikke nødvendigvis en stor have at inddele den i rum. Og på mindre grunde kan det tit være særlig vigtigt, at der er små, fortættede områder, hvor man kan skærme sig fra omverdenen. Det er også noget, mange børn synes om. De behøver ikke nødvendigvis at kunne bruge hele haven som fodboldbane. En have med rum og stier giver for eksempel gode muligheder for at gemme sig og opleve haven på en anden måde.

Stil og stemning

– Når man anlægger have, er det en god idé at overveje, om haven skal understrege husets stil. Til et moderne, nybygget hus kan en enkelt anlagt have med lange, slanke træer for eksempel understrege husets moderne og enkle stil. I modsætning til for 15 år siden, hvor idealet var den velpassede have med helt faste, velplejede elementer, er alt tilladt i dag. Det vigtigste er, at man føler sig godt tilpas i sin have – både når man er i den, og når man sidder indenfor og kigger ud på den. Og så skal man ikke undervurdere, hvad en have betyder for et hus. En vellykket have kan i nogle tilfælde være med til at hæve husets værdi for en efterfølgende køber. Så det kan betale sig at kaste sig ud i havearbejdet.

5 hurtige havetips
Inspiration

Vælg grund med omhu

Læs mere

Lys giver livskvalitet

Læs mere

6 gode råd, når I skal i gang med at anlægge jeres nye have

Læs mere

Tag banken med på råd

Læs mere

Find vej

Centralt placeret i Jylland – i 2024 nærmere bestemt på Hvedebakken 103-115 i Hammel – byder vi jer indenfor i 7 drømmehuse.

Horsens

< 50 km

Århus

< 30 km

Skanderborg

< 30 km

Samarbejdspartnere