Lys giver livskvalitet – 4 gode råd til mere lys

Mennesker er afhængige af lys, og den bedste lyskilde er gratis og kommer fra oven. Men hvordan sikrer man sig at få mest muligt lys ind i sin bolig, og hvordan tænker man det optimale lysindfald ind i sit byggeprojekt? Salgschef i VELFAC, Peer Bertelsen, giver dig 4 gode råd til at lukke lyset ind.

God fornøjelse med din nye eller kommende bolig – den bliver du glad for.

Enhver, der har stået en morgen og set solen stå op eller siddet en aften og set den samme sol gå ned, ved, at dagslys er noget helt særligt. Og det er ikke kun vores følelser, der reagerer – forskning viser, at vores immunforsvar også bliver styrket af dagslys.

Men hvordan sikrer man sig at få mest muligt lys ind i sin bolig, når murene og taget tager de fleste stråler? Peer Bertelsen peger på fire områder, hvor du selv kan gøre noget – ikke mindst hvis du er i gang med at bygge nyt.

Størrelsen betyder noget

For mange er et vindue bare et vindue, men den holder ikke, når det handler om lysindfald.

”Når det kommer til vinduer, betyder størrelsen faktisk noget. Store vinduer lukker i sagens natur mest lys ind, men husk, at placeringen i højden også spiller en rolle,” siger Peer Bertelsen, og peger på, at højt placerede vinduer lukker lys langt ind i rummet og fordeler lyset jævnt, mens lys, der kommer ind ad et lavt placeret vindue, vil koncentrere sig omkring vinduet og give en mere varieret fordeling af lyset i rummet.

Designet er vigtigt

På samme måde som størrelsen er også designet af vinduet vigtigt for, hvor meget lys du lukker ind i din bolig.

”Det kan være en idé at gå efter vinduer med smalle rammer for at få et større glasareal og dermed et større lysindfald. Desuden vil vinduer med sprosser give mindre lys, så hvis du er til sprosser, skal du lave en afvejning af lysmængden i forhold til æstetikken. Og husk, at man også kan få vinduer med smalle sprosser,” siger Peer Bertelsen.

Kan du nøjes med en halv væg?

Det er ikke kun vinduerne, der spiller ind på mængden af lys i boligen. Overvej eksempelvis, om dine skillevægge egentlig behøver at gå fra gulv til loft? Peer Bertelsen opfordrer til – hvis det er muligt i det konkrete byggeprojekt – at tænke i halve vægge eller i rumdelere i stedet for traditionelle skillevægge, for på den måde at give lyset mulighed for at vandre fra rum til rum.

Den lille, men effektive løsning

Måske er budgettet ikke til de helt forkromede løsninger, men en spand maling og lidt sund fornuft får dig også langt. ”Lyse farver på vægge og lofter kan gøre en stor forskel, ligesom du også kan overveje at tænke i lyse farver, når sofaen og de øvrige møbler alligevel skal skiftes ud på et tidspunkt. Og husk, at småting som mørke gardiner og potteplanter, der står i vindueskarmen, også stjæler lys, så her kan du gøre en stor forskel forholdsvis hurtigt. Uanset hvilken løsning du vælger: God fornøjelse med at lukke lyset ind,” siger Peer Bertelsen.



Alt text.. : Byg og bo 001 Alt text.. : Byg og bo 003 Alt text.. : Byg og bo 004 Alt text.. : Byg og bo 002