Intelligent nybyg

Står man over for at bygge sit drømmehus, er der en mængde overvejelser, man skal gøre sig. En relativ ny mulighed at tage i betragtning er at indbygge IT i det nye hjem. IT-spåmanden Preben Mejer, der startede både DanaData og TDC Internet, fortæller om nogle af de muligheder, man har som nybygger.

Som nybygger har man en unik chance for at tænke fremtidens it-arkitektur ind i sit hus fra starten. En centralstøvsuger og en intelligent ovn er lækkert tilbehør, men potentialet stopper ikke her. Skal det nye hus have intelligent styring af belysningen? Skal varmereguleringen kunne ske gennem mobiltelefonen, og vil man have en central server i kælderen til at holde styr på videofilm, familiefotos og musiksamling?

Innovation Lab i Aarhus har specialiseret sig i at spotte trends og tendenser, og Preben Mejer er stifter og direktør. Han giver her nogle eksempler på teknologier, man kan bygge ind i sit nye hus.

Digitalt derhjemme

Selvom ideen om et centralt mediecenter i hjemmet efterhånden har et par år på bagen, er det endnu relativt få danske husstande, der har anskaffet sig et. Fordelene er mange, da det vil være et sted, hvor man både fra børneværelset, stuen og køkkenet via skærme og højttalere vil have adgang til hele familiens digitale fotoalbum, musiksamling, hjemmevideoer, opskrifter og meget andet.

– Mulighederne, som et mediecenter giver, er måske først nu ved at blive rigtig interessante, da mere og mere musik købes og downloades på nettet, og da rigtig mange familier har anskaffet sig digitalkamera, siger Preben Mejer og fortsætter:

– Mediecentret er genialt til at dele digitale fornøjelser, og det er endda oplagt at lægge sine dvd’er ind på mediecentret, så de kan ses fra alle skærme i huset – på samme tid eller forskudt.

I en tid, hvor digitalt fjernsyn transmitteres dels i luften og dels gennem kabler, og hvor TV i high definition (Hdtv) ikke er ren fremtidsmusik, giver det også mening at samle signalet i et centralt mediecenter, hvor man kan optage én kanal og se to andre i køkkenet og stuen.

Sensorer holder øje

Et andet nyt og spændende tiltag er at lade sit hjem overvåge af sensorer – en teknologi der kun ligger et par år ude i fremtiden. Ved at inkludere et intelligent netværk af sensorer i sine byggeplaner fra starten får man en elegant løsning uden kabler og synlige installationer. Sensorerne kan styre centralvarme, klimaanlæg, røgdetektorer og tyverialarmer, og få dem til at arbejde sammen om at give en større oplevelse af komfort.

– En sensor kan sørge for, at en dæmpet belysning bliver tændt ved skumring for at blive skruet op til fuld styrke, når det bliver mørkt – men kun i de rum, hvor der er bevægelsesaktivitet. Derudover kan man forestille sig, at temperaturen i hjemmet sænker sig, når alle er på arbejde og i skole for at varme op igen, en halv time før man kommer hjem. Og måske sænker temperaturen sig automatisk et par grader om natten, forklarer Preben Mejer.

– En sensor kan også holde øje med luftkvaliteten og sætte klimaanlægget i gang, hvis der bliver tilrøget. Og opstår der usædvanlig tyk røg og varme, vil en sensor sørge for at kontakte både brandvæsenet og husets beboer. Endda inden naboerne ville kunne nå at reagere, siger Preben Mejer. Og alt dette vil man som husets herre have mulighed for at finjustere, så det passer til ens personlige ønsker.

Lidt ude i fremtiden

Andre tiltag som eksempelvis det intelligente køleskab ligger lidt længere ude i fremtiden.

– Sådan et køleskab vil kunne skanne chips i de enkelte varer, som lægges på hylderne, og på den måde holde øje med deres holdbarhed, ligesom det vil kunne ”lugte”, hvis salaten er blevet for gammel. Men det kræver, at producenterne vil sætte disse chips i emballagen, siger Preben Mejer. Det intelligente køleskab kan også holde styr på, at man altid har eksempelvis smør og mælk på køl og sende besked, hvis man er ved at løbe tør. Derudover kan det give forslag til opskrifter ud fra de råvarer, man har på hylderne, og gøre rede for, hvilke varer man mangler for at lave dem.

– Det ligger som sagt lidt ude i fremtiden, men vil sikkert spille godt sammen med det netværk af skærme, mediecenter, sensorer og andet, som man allerede har sat ind i sit hus. Og det er altså nemmere at gøre i et nybygget hus, slutter Preben Mejer.

Inspiration

Lys giver livskvalitet

Læs mere

Havearkitektens tips for begyndere

Læs mere

Tag banken med på råd

Læs mere

Byggeprocessen fra start til slut

Læs mere

Find vej

Centralt placeret i Jylland – i 2024 nærmere bestemt på Hvedebakken 103-115 i Hammel – byder vi jer indenfor i 7 drømmehuse.

Horsens

< 50 km

Århus

< 30 km

Skanderborg

< 30 km

Samarbejdspartnere